Σάββατο 27 Οκτωβρίου 2012

Ποια είναι η κατάσταση σε ΝΔ, ΔΗΜΑΡ, ΠΑΣΟΚ

Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, αν τελικώς το άρθρο πάει στη Βουλή, με μερικές... λελογισμένες διαρροές, στο τέλος θα περάσει, θα γίνει νόμος του κράτους κι μετά θα ανοίξει ο δρόμος για τα 31,5 δις ευρώ.

Με τη μορφή του ενός άρθρου θα «περάσει» οριστικά από τη Βουλή το πακέτο των μέτρων που θα οδηγήσει τη χώρα στην εκταμίευση των 31,5 δις ευρώ. Στο σχετικό κείμενο θα υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες παράγραφοι, που θα αναφέρονται σε όλα τα επιμέρους κρίσιμα θέματα (πχ εργασιακό, δημόσιο – απολύσεις, δημοσιονομικά, φορολογικά κλπ), που θα απαρτίζουν το σύνολο των 11,5 δισ.ευρώ. Ο στόχος είναι προφανής: με αυτή τη μορφή, του ενός άρθρου, το σύνολο των μέτρων θα συζητηθεί και θα ψηφισθεί άπαξ, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, χωρίς να χρειασθούν πολλά και διαφορετικά νομοσχέδια να «κατέβουν» στη Βουλή και να προκαλέσουν για μέρες ή και για εβδομάδες, συζήτηση και στο τέλος… καταψήφιση.

Το Μέγαρο Μαξίμου εκλαμβάνει αυτή τη διαδικασία, της μίας ψηφοφορίας, ως… μίας ζαριάς. Κι ελπίζει ότι θα του βγει. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς που κάνουν, αν τελικώς το άρθρο πάει στη Βουλή, με μερικές λελογισμένες διαρροές, στο τέλος θα περάσει, θα γίνει νόμος του κράτους κι αμέσως μετά θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για τα 31,5 δις ευρώ.

Πόσες θα είναι οι διαρροές; Αυτή τη στιγμή, γίνεται προσπάθεια να περιορισθούν. Είτε με την επιβολή κομματικής πειθαρχίας, όπως σχεδιάζει να κάνει την ερχόμενη εβδομάδα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στους βουλευτές της ΝΔ είτε με τη ζύμωση που επιδιώκει ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης. Ένα μεγάλο ερωτηματικό είναι τι θα γίνει στο ΠΑΣΟΚ, όπου ήδη η πρώτη ανταρσία, αναφορικά με το νόμο περί αποκρατικοποιήσεων, έχει σημειωθεί. Η Ιπποκράτους είναι ένα καζάνι που βράζει κι αυτή τη στιγμή κανείς δεν ξέρει πως μπορεί να εξελιχθεί εκεί η κατάσταση. Απόντος μάλιστα του προέδρου του κόμματος Ευάγγελου Βενιζέλου στις ΗΠΑ.
Voria