Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Δείτε πότε θα καταβληθούν δώρα και συντάξεις

Από την Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014, θα αρχίσει να καταβάλλεται το δώρο... των Χριστουγέννων στους επιδοτούμενους ανέργους του ΟΑΕΔ, ενώ οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, θα το λάβουν μέχρι και τις 21 του μήνα.

Σύμφωνα με το enikonomia.gr, στις 19 Δεκεμβρίου αναμένεται να προπληρωθούν τα επιδόματα ανεργίας, τα επιδόματα μακροχρονίως ανέργων και τα βοηθήματα ανεργίας των αυτοτελώς και ανεξαρτήτως απασχολουμένων, που καταβάλλονται κανονικά από 20.12.2014 μέχρι και 06.01.2015. Επίσης θα λάβουν το δώρο τους και οι δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας, οι οποίες θα λάβουν για τελευταία φορά το βοήθημα καθώς από το 2015 καταργούνται όλες οι έξτρα παροχές του οργανισμού.

Σε ότι αφορά τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, ολόκληρο το δώρο καταβάλλεται όταν η σχέση εργασίας είχε διάρκεια χωρίς διακοπή από 1ης Μαΐου μέχρι 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Όσοι μισθωτοί όμως δεν κάλυψαν αυτό το διάστημα είτε γιατί αποχώρησαν οικειοθελώς από την εργασία τους, είτε γιατί απολύθηκαν δικαιούνται να λάβουν τμήμα δώρου ανάλογο με τη χρονική διάρκεια της εργασιακής τους σχέσης.

Σε αυτή την περίπτωση το δώρο Χριστουγέννων θα το υπολογίσουν ως εξής:

-2/25 του μηνιαίου μισθού ή 2ημερομίσθια ανάλογα με το πώς αμείβονται για κάθε 19 ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης.

-Ακόμα και οι μισθωτοί που εργάστηκαν χρονικό διάστημα μικρότερο των 19ημέρων δικαιούνται ανάλογο κλάσμα του δώρου.

Οι συνταξιούχοι αναμένεται να πληρωθούν τις συντάξεις τους μερικές μέρες νωρίτερα προκειμένου να έχουν χρήματα για τις γιορτές. Ειδικότερα, στις 19 Δεκεμβρίου θα πιστωθούν οι συντάξεις των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ και του ΟΓΑ ενώ στις 22 του μηνός θα καταβληθούν οι συντάξεις του ΙΚΑ και του δημοσίου.