Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Αυτό το ήξερες; Τι σημαίνει το YKK στα φερμουάρ

Είναι δύσκολο να μην έχεις παρατηρήσει τα γράμματα YKK πάνω σε κάποιο φερμουάρ, αφού βρίσκονται στα περισσότερα από αυτά. Έχεις όμως αναρωτηθεί ποτέ τι (στο καλό) σημαίνουν;

Αποκλείεται λοιπόν να μην έχεις τουλάχιστον ένα τζιν με φερμουάρ που να γράφει ΥΚΚ γιατί αυτή είναι η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής φερμουάρ στον κόσμο!

Ιδρύθηκε το 1934 από τον Ιάπωνα Tadao Yoshida, ενώ τα αρχικά της βγαίνουν από τις λέξεις Yoshida Kogyo Kabushikikaisa που σημαίνει Yoshida Company Limited.

Η YKK κατασκευάζει επίσης κουμπιά, ασφάλειες, πόρπες κ.ά., ενώ, σύμφωνα με το Business Insider, έχει συνεργασία με 114 εταιρείες σε 71 χώρες! Τα φερμουάρ χρησιμοποιούνται επίσης σε μπουφάν, αποσκευές, υπνόσακους, στρατιωτικό εξοπλισμό ακόμα και στα αυτοκίνητα.

Για να προωθήσει μάλιστα τα προϊόντα της έχει δημιουργήσει μέχρι και σειρά κινουμένων σχεδίων με την ονομασία «Fastening Days» όπου δύο παιδιά και ένα ρομπότ αρκουδάκι χρησιμοποιούν (τι άλλο;) ένα φερμουάρ για να προστατέψουν την πόλη τους!


Ο μεγαλύτερος, δε, ανταγωνιστής της YKK είναι η κινεζική SBS, ενώ οι δύο εταιρείες παράγουν περισσότερα από τα μισά φερμουάρ στον κόσμο σε μια αγορά η αξία της οποίας αναμένεται να φτάσει το 2020 τα 13,7 δισ. δολάρια.


Μην νομίζετε πάντως ότι η YKK ήταν και η εταιρεία που εφηύρε το φερμουάρ, αφού «έκλεψε» την ιδέα από τον Αμερικανό Whitcomb L. Judson , ο οποίος πάντως το είχε ονομάσει αρχικά «λουκέτο καρφιτσών». Ο Judson ίδρυσε την εταιρεία Universal Fastener Company, ωστόσο ο σχεδιαστής Gideon Sundback ήταν αυτός που έδωσε στο φερμουάρ τη σημερινή του μορφή.


Πηγή: newsbomb